Missie
Vattenfall is een internationaal energiebedrijf. Het doel van Vattenfall is fossiele vrijheid – een toekomst waarin iedereen fossielvrij kan leven, reizen, transporteren en produceren. Vattenfall heeft de ambitie om in 2040 geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld steenkool, olie, aardgas of turf) of van brandstoffen afkomstig van fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld blauwe waterstof), in de elektriciteit of warmte die we produceren.
Innovatie door samenwerking
Om fossiele vrijheid echt mogelijk te maken, kijkt Vattenfall verder dan alleen fossielvrije elektriciteit en warmte voor onze klanten. Vattenfall werkt met andere sectoren en industrieën samen aan fossielvrije oplossingen. Fossielvrij reizen en transporteren bijvoorbeeld, door te werken aan e-mobility, waterstof als brandstof en e-fuels. Maar ook fossielvrij produceren, door samen te werken aan bouwmaterialen zoals fossielvrij staal, en cement en aluminium met bijna-nul uitstoot.
Met een toegewijd team van ongeveer 20.000 werknemers en 10 miljoen klanten in 8 landen, bezit Vattenfall de technische expertise, vastberadenheid en visie om een betekenisvolle impact te maken. Wij nodigen iedereen uit om deel te nemen aan deze transformerende reis naar een fossiele vrijheid. Samen kunnen we een wereld creëren die duurzaam is en vrij van fossiele brandstoffen.
Deze missie verbindt Vattenfall en Dutch Design Foundation als duurzame partners. Door het verbinden van ontwerpkracht aan de innovatie teams van Vattenfall verwachten we samen mooie stappen te kunnen maken. In dit kennismakingsjaar wordt de samenwerking, naast het What if Lab, verder inhoudelijk vormgegeven.
What if Lab
Vattenfall start de samenwerking met een What if Lab. Vattenfall werkt aan fossiele vrijheid en om op een duurzame wijze aan de groeiende vraag naar energie te voldoen is de inzet van windturbines cruciaal. Daarbij gaat het er niet alleen om dat de energie die wordt opgewerkt fossielvrij is, maar ook dat de hele levenscyclus van een windpark zo duurzaam mogelijk is. Daarom is circulariteit belangrijk bij het ontwerpen van nieuwe windparken.
Tegelijkertijd hebben windturbines in een windpark een operationele levensduur van zo’n 30 jaar. Er breekt dus nu aan fase aan waarin de eerste windparken uit bedrijf worden genomen. En dat worden er de komende jaren steeds meer. Wat doen we met de ontmantelde onderdelen van de windturbines? Hoewel recyclen een stap in de goede richting is, vraagt dit ook veel energie. Welke mogelijkheden zijn er om deze onderdelen van windturbines op een circulaire manier te hergebruiken?
Vattenfall werkt momenteel aan verschillende initiatieven op dit vlak. Het innovatieteam van Vattenfall wil de denkkracht van gespecialiseerde ontwerpsters inzetten om de reis naar een circulaire grondstoffenketen een extra impuls te geven. Daarom slaan What if Lab en Vattenfall de handen ineen rondom het vraagstuk: What if... decommissioning a wind farm became a gold mine of resources? Hiervoor zijn we op zoek naar drie ontwerpers (een industriële ontwerper, een systeemontwerper en een stedelijk architect) om scenario’s te ontwikkelen waarin de tweede levensfase van windturbines gemaximaliseerd wordt met minimale energie-input, waardoor een duurzame en zuinige circulaire economie ontstaat. Hierdoor worden windmolenparken gecreëerd met minimale materiaalvoetafdruk en wordt de energieopbrengst van een windturbine gemaximaliseerd gedurende zijn levensduur. Lees hier meer over het lab en de open oproep.