Inheemse kennissystemen zijn gebaseerd op een diep relationeel begrip van de wereld - een ingewikkeld web van onderlinge verbindingen waarin overleven afhangt van samenwerking, wederkerigheid en respect voor alle wezens. De Lo-TEK serie bevordert integratie van inheemse kennis in hedendaags design.
Lo—TEK, Infrastructures of an Ancestral Future, door Julia Watson
Inheemse kennissystemen zijn gebaseerd op een diep relationeel begrip van de wereld - een ingewikkeld web van onderlinge verbindingen waarin overleven afhangt van samenwerking, wederkerigheid en respect voor alle levende wezens. Terwijl de westerse wetenschap kennis vaak in afzonderlijke categorieën isoleert, weten inheemse gemeenschappen al lang dat alles met elkaar in gesprek is, waarbij het leven verweven is in uitgestrekte netwerken van uitwisseling. Dit holistische perspectief heeft geleid tot de ontwikkeling van op water gebaseerde technologieën die klimaatbestendig zijn en zich aanpassen aan hun omgeving op manieren die westerse infrastructuren met moeite kunnen evenaren.
Deze voorouderlijke technologieën - geworteld in de cyclische ritmes van de natuur - herinneren ons eraan dat het voortbestaan van de mens altijd al afhing van een symbiotisch leven met de aarde. Van de levende wortelbruggen van de War Khasi in Noordoost-India tot de drijvende rieteilanden van de Ma'dan in Irak, inheemse innovaties ondersteunen al duizenden jaren beschavingen. Deze systemen, ontworpen om milieuschommelingen te verdragen en erop te reageren, bieden cruciale inzichten nu we de klimaatcrisis het hoofd moeten bieden. In plaats van te vertrouwen op infrastructuren die veel grondstoffen verbruiken, kunnen we ons wenden tot inheemse technologieën die harmoniëren met de processen van de natuur en die veerkracht bevorderen in het licht van een onzekere toekomst.