Een assemblage van geluidsbeelden en een film herdenken het kalkwassen als een vorm van huishoudelijk werk en een rouwritueel, uitgevoerd door vrouwen in het landelijke Andalusië. Hun stemmen weerklinken door de ruimte en vervlechten zich met de reis van kalksteen—winning, branden, blussen.
Limewashing
Kalksteen is overvloedig aanwezig in het landschap van het landelijke Andalusië, Spanje. Het gebruik ervan als kalk om de gevels van huizen en begraafplaatsen te zuiveren, was ooit een jaarlijks ritueel op de drempel tussen het openbare en private, traditioneel uitgevoerd door vrouwen. Nu dit gebruik vervaagt, werpt de installatie licht op kalkwassen als een vorm van huishoudelijk werk en een rouwritueel, waarmee de genderverdeling van arbeid wordt aangetoond. De materiële reis van kalksteen—winning, branden, slakken—loopt als een rode draad door het verhaal en onthult verhalen uit tijden van epidemieën en oorlog, tot momenten van zorg en gezelligheid.
Toekomstig Erfgoed
ENCALAR streeft ernaar de kloof tussen verleden en toekomst te overbruggen en stimuleert dialoog over hoe design kan fungeren als een middel voor het behoud van immateriële culturele praktijken als toekomstig erfgoed, terwijl ze worden bevrijd van verouderde genderrollen. Uiteindelijk benadrukt de installatie de waarde van zorg, arbeid en de mondelinge tradities die onze gebouwde omgeving vormgeven.
Wanneer en waar
Het monument is te bezoeken in de kelder van De Fabriek gedurende de hele duur van DDW. Een extra vertoning van de korte film zal plaatsvinden in LAB-1 op dinsdag de 22e, tijdens de openingsavond van Melted Film Festival, een experimenteel filmplatform gecureerd door Future Number Five x GeoFrames.