Brandstof.
25 kunstenaars en ontwerpers.
Verbrande takken, koper, wol, keramiek, stof, glas, metaal, kunststof, papier.
Gemeenschapszin, Gevlekte Zuiderling, natuurlijke kunstmatigheid.
Van ambachtelijk tot verhalend, van gebruiksvoorwerp tot abstracte sculptuur.
Brandstof, de expositie over materiaal, kunst, natuur en transformatie
"Brandstof" is een unieke kunstexpositie die de creativiteit van de gemeenschap viert na de verwoesting van de Wereldboom in het Wasven door brand. Deze brand heeft een groot deel van de boom verbrand, maar ook het vuur van de gemeenschapszin aangewakkerd. Het symboliseert passie en transformatie. Het heeft geleid tot innovatieve, artificiële ingrepen door boomchirurgen, die nieuwe, onbekende paden bewandelen om de boom te redden.
De verbrande takken zijn door kunstenaars en ontwerpers nieuw leven ingeblazen. Zij hebben de gemeenschapszin opgepakt met hun creativiteit en vakmanschap, waarbij kunstwerken zijn ontstaan die zowel de veelzijdigheid als de veerkracht van de natuur reflecteren.
Vuur als Brandstof voor Creatie
Vuur ontstaat door de combinatie van brandstof, zuurstof en hitte. Dit principe geldt ook voor het creatieproces: inspiratie, materiaal en de mens komen samen om nieuw werk, passie en ideeën te creëren. De expositie verbeeldt deze continue cirkel van creatie, waarin de Wereldboom als symbool dient van groei, verbinding en hernieuwing.
De deelnemende Kunstenaars en Ontwerpers
De deelnemers aan "Brandstof" zijn een diverse groep, variërend van gevestigde kunstenaars tot opkomende talenten. Van enthousiastelingen tot bewoners van het Wasven. Hun werken reflecteren de thema’s van echtheid en kunstmatigheid, en verkennen de paradox van het vuur dat zowel verwoest als vernieuwt. Elk object of uiting is geïnspireerd door het hout van de boom en het verhaal. Elke benadering biedt een unieke blik op de dynamiek van creatie.
Gemeenschap en Verbinding
In deze gemeenschap draait alles om samenwerking en het verrijken van elkaar. "Brandstof" nodigt bezoekers uit om deel te nemen aan deze verbinding en te ontdekken wat we samen kunnen creëren. Laat je inspireren door de kracht van kunst, de natuur, en de dynamiek van creatie die ons verbindt. Brandstof voor gemeenschapszin.
Thema: Echt en Onecht
In deze expositie onderzoeken we het spanningsveld tussen het echte en het onechte. In een wereld waar kunstmatige elementen steeds prominenter zijn, vragen de kunstenaars zich af wat authenticiteit betekent in een tijd van technologie. Hoe verhouden oude ambachten zich tot moderne technieken? De werken in de expositie bieden verschillende perspectieven op deze vragen, en nodigen bezoekers uit om na te denken over wat authentiek is en wat het resultaat is van onze hedendaagse creaties.
Deze tekst en het logo zijn ontworpen in samenwerking met Artificiële Intelligentie. Maakt dit het onecht? Veranderd dat je mening of perceptie? En is het zo anders dan bijvoorbeeld een art director die een ontwerper instrueert, of hun samenwerking?