“Deze publieke, veelal interactieve installaties nodigen je uit om te dwalen, te ontdekken en stil te staan.”
Miriam van der Lubbe, Creative Head van DDW
City at Sea Level
Wat als de zee tot ooghoogte stijgt?
City at Sea Level is een ruimtelijke installatie die klimaatverandering niet als toekomstbeeld, maar als werkelijkheid presenteert. De installatie dompelt je onder in een verzonken staat en confronteert je met de gevolgen van klimaatontkenning en passiviteit. City at Sea Level maakt de abstracte dreiging van zeespiegelstijging tastbaar en persoonlijk.
De Wachtkamer
Een menselijke inkijk in het dagelijks leven achter de opvangcijfers.
In de Wachtkamer, een noodtent bekleed met resthout van bedconstructies uit een opvanglocatie in Bleskensgraaf, vind je stapelbedden, identiek aan die in meer dan 300 opvanglocaties in Nederland. Neem plaats en luister naar persoonlijke verhalen van bewoners over hoe het écht is om in een opvanglocatie te leven. De Wachtkamer is een samenwerking met Planemos, het Nederlandse Rode Kruis, en de opvanglocaties Wasbeer en Pauw in Eindhoven.
Factory 5.0
Een levend paviljoen dat afbreekt wat de industrie heeft opgebouwd.
Factory 5.0 is een experimenteel paviljoen waarin 10.000 meelwormen piepschuimplaten verteren: een radicale herinterpretatie van architectuur als iets tijdelijks, levends en regeneratiefs. Het project stelt vragen over de toekomst van bouwen, circulariteit en de rol van ontwerp in ecologisch herstel. Wat overblijft zijn “geheugenobjecten” – restanten van verandering en symbool van een post-koolstof toekomst.

Het Instituut voor het Zandkorrel Hoogtebeleid (IZH)
Het ophogen van Nederland, één zandkorrel tegelijk.
Altijd al bij willen dragen aan het ophogen van Nederland? Wordt Zandkorrelverspreider! Het Instituut voor het Zandkorrel Hoogtebeleid (IZH) wil met jouw hulp bodemdaling en het lage zandkorrelniveau in Nederland op een creatieve manier aanpakken. Strooi een zakje zand uit en draag je korreltje bij. In een werkplaats met meetapparatuur kun je het proces van zand tellen en sorteren volgen. Met dit project benadrukt IZH dat kleine acties samen grote impact hebben.
Menhir
Maakt geluid zichtbaar.
Menhir is een eindeloze lus van geluid en vorm. Deze interactieve installatie reageert op frequenties, die live worden getest en afgestemd tot een continu geluidslandschap zonder begin of eind. Door absorptie en weerkaatsing ervaar je Menhir van alle kanten.
Rain Café
Een watertank als ontmoetingsplek.
Rain Café is een interactieve regenwatertank die zichtbaar groeit bij iedere regenbui. Het vangt water op voor dagelijks gebruik – van je tuin bewateren tot je handen wassen – én fungeert als sociale hotspot. Neem plaats rondom de tank in een groene, uitnodigende plek met zitbanken en tafeltjes. Een slim systeem dat waterbeheer tastbaar en verbindend maakt.

SONIC PLAY MAZE
Dwaal door een doolhof van muziek en ontmoeting.
Ga op ontdekkingstocht in SONIC PLAY MAZE: een speels, opblaasbaar labyrint. In deze interactieve installatie wijst geluid je de weg naar de diverse gangen en kamers, elk met hun eigen invulling. Zo ontstaat een spel tussen samenzijn en afzondering, tussen publiek en privé.
The Umbra Pavilion
Ervaar zonne-energie via licht, beweging en geluid.
The Umbra Pavilion is een luchtige, sculpturale installatie gemaakt van het innovatieve zonne-textiel SUNTEX. Het paviljoen wekt energie op, biedt verkoelende schaduw en laat zien hoe solar design esthetisch, sociaal en duurzaam kan zijn. Je ervaart zonne-energie via licht, beweging en geluid – en wordt uitgenodigd om na te denken over een toekomst waarin energieopwekking onderdeel wordt van onze leefomgeving.
The Water Basin Totem
Kijk in de spiegel van ons waterverbruik.
The Water Basin Totem is een monumentale installatie die de kracht van hergebruik laat zien en aandacht vraagt voor waterproblematiek in Afrika. Gemaakt van gerecyclede bouwmaterialen en geïnspireerd op alledaagse waterbassins uit West-Afrikaanse huishoudens, nodigt het je uit om stil te staan bij ons collectieve gebruik van water en plastic.

TOUCHING CELLULOSE_sense of crafting
Bouw mee aan een biobased toekomst.
EduCrafting Paviljoen is een groeiende installatie waarin je samen met andere bezoekers bouwt aan een paviljoen van hout, hennepkalk en cellulose. Tijdens workshops leer je circulaire bouwtechnieken kennen én toepassen – van modulaire elementen tot traditionele houtverbindingen. Onder begeleiding van experts van TU Delft en TH Köln ontdek je hoe ambacht, biobased materialen en digitale tools samenkomen in duurzaam ontwerp.