Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Dutch Design Week wint in Duurzame 100 van Trouw

11 September 2024

© Trouw | Martijn Gijsbertsen
Dutch Design Week komt op de eerste plaats binnen in de categorie Kunst & Design van de Duurzame 100 van dagblad Trouw. ‘Hier worden paden onderzocht naar de toekomst, en ontstaan onverwachte openingen in de complexe problemen die onze tijd in hun greep hebben’, ziet de jury.

Miriam van der Lubbe (Creative Head DDW) in Trouw: “Ontwerpers zijn in staat vooruit te kijken en zien mogelijkheden: hoe kan je materiaal beter gebruiken? Hoe delen we de openbare ruimte in, hoe gaan we om met logistiek en mobiliteit, hoe houden we steden leefbaar, hoe bouwen we huizen die toekomstbestendig zijn? Hoe kan een ontwerp van betekenis zijn voor een gelijkwaardiger samenleving?” 

Jurylid Merlijn Twaalfhoven:
“Dutch Design Week is een plek waar de verbeelding en inventiviteit alle bestaande grenzen verlegt. Er zijn andere regels, materialen, ander gedrag en andere ontmoetingen. Hier worden paden onderzocht naar de toekomst, en ontstaan onverwachte openingen in de complexe problemen die onze tijd in hun greep hebben.”

Lees het hele artikel op Trouw.nl

In het uitgebreide artikel in Trouw worden ook deelnemers aan Dutch Design Week 24 uitgelicht, die alle drie te zien zijn op de Young Designer expositie van Dutch Design Awards in Microlab Hall:

 

Fides Lapidaire

Met haar Broodje Poep Inc. borduurt Fides Lapidaire voort op het gebruiken van waardevolle grondstoffen, zoals menselijke mest. In Trouw zegt ze daarover: “Een bezoeker aan Dutch Design Week vroeg wat hij moest doen om goeie shit te leveren”, zegt Lapidaire. En dat zorgde voor een vervolgproject dat behoorlijk omvangrijk is geworden: FeelGut - gut is goed in het Duits, maar betekent darmen in het Engels. (...) Concreet resultaat is een reep die ervoor zorgt dat je ontlasting zo goed mogelijk bruikbaar is als meststof. “De reep is gemaakt van Koji, een schimmel die het verteringsproces beter in gang zet.” Onder andere daarmee staat ze dit jaar op Dutch Design Week.

Studio ThusThat

Onder leiding van Kevin Rouff en Paco Boeckelmann richt Studio ThusThat zich op materialen en alternatieve productieprocessen. Ze gebruiken vooral ongebruikelijke materialen zoals industrieel en mijnafval, om alternatieve toekomsten voor te stellen. Met New Ore laten ze zien hoe zwarte slakken (een restproduct van koperwinning) gebruikt kan worden als hoogwaardig alternatief voor cement. Trouw: “Hetzelfde deden ze met de rode modder die een restproduct is van de aluminiumproductie. Die kan op eenvoudige wijze omgewerkt worden tot klei, waarvan Studio Thus That prachtig keramiek maakt.”

Auke Bleij

Met Respyre pioniert Auke Bleij met hernieuwde mogelijkheden voor stedelijk vergroening. Respyre biedt simpele, groene oplossingen die uitgestrekte ongebruikte stedelijke oppervlakken kunnen transformeren. Trouw: “Auke Bleij verandert met zijn bedrijf Respyre kale betonnen muren in groene wanden die de lucht filteren en temperatuur reguleren. Hoe? Door er mos op te laten groeien. (...) Na een paar weken waarin de mos water krijgt is er een laag gegroeid die zonder onderhoud alle weersomstandigheden overleeft. Zulke groene wanden zorgen voor een beter klimaat in de stad en zijn een thuis voor insecten - bovendien zien ze er mooi uit.”


De Trouw Duurzame 100 bestaat dit jaar voor de eerste keer uit tien categorieën, waaronder nieuwe domeinen zoals zorg, sport en kunst. Op donderdag 10 oktober wordt de volgorde van de totale ranglijst onthuld. En dus ook wie er helemaal bovenaan de top 100 staat.