Michiel Raaphorst, architect & co-founder van V8 Architects. “Marjan van Aubel belde in mei met de vraag: kunnen jullie helpen? Onze eerdere samenwerking met Marjan voor het Nederlands Paviljoen in Dubai was heel fijn en ze wilde ook graag een paviljoen op Dutch Design Week. Natuurlijk was het kort dag, dus we moesten snel schakelen. Drie dagen later zaten we om tafel, ook met Miriam van der Lubbe erbij. Al schetsend kwamen we uit op een oppervlak waarmee je niet alleen zonne-energie oogst, maar dat ook een betekenisvol onderdeel van de omgeving vormt.”
TADA
Het resultaat is een soort zonnedoek dat iets doorhangt. Via twee trapjes kunnen bezoekers door het doek klimmen om de bovenkant te bekijken. Michiel: “Ineens sta je in die andere wereld: het zonneveld. De trapjes onder het paviljoen leiden naar elkaar toe, waardoor je elkaar daarboven ontmoet. De TADA-app zorgt voor een soort perfectionering van die scene. Hiermee kunnen mensen via een QR-code vanaf een afstand een foto van zichzelf laten maken, waardoor ze met bijna heel het doek in beeld komen.”
Praktisch én poëtisch
De bouw van het paviljoen was een uitdaging op zich, waarvoor V8 Architects en Marjan samenwerkten met meer dan tien partijen. Michiel: “Er is zo’n vijfduizend kilo aan zonnepanelen in verwerkt. Alle verbindingen, draadjes en schijfjes lieten we bewust zichtbaar, zodat bezoekers kunnen zien hoe het werkt. Een praktische kijk op het bouwwerk.”
De andere kant van het verhaal is juist poëtisch: de sensatie van de zon die je overdag voelt, kun je ook ’s avonds ervaren door de opgewekte licht en warmte. Michiel: “We gebruiken technologie om een natuurfenomeen te verbeelden en oogsten de energie daarvoor uit dat natuurfenomeen zelf. Het Solar Pavilion verbeeldt dus de energie van de zon én van samenwerking. Dat al die partijen samenwerkten om dit project te realiseren, komt omdat wij allemaal geloven in de boodschap van Marjan van Aubel: dat de tijd rijp is voor een zonnerevolutie. Ook de juiste aanpak was essentieel: de diverse partijen zo vroeg mogelijk bij het proces betrekken en ze de ruimte geven om een project te ‘hacken’. Daarmee kwam alles samen: partijen die allemaal geloven in innoveren, samenwerken en soms een beetje falen om vooruit te komen.”
Het Solar Pavilion kwam tot stand dankzij samenwerking tussen:
- Marjan van Aubel Studio
- V8 Architects
- Kameleon Solar (photovoltaic-panelen)
- Reijrink Staalconstructie (aannemer staalconstructie)
- Aldowa (constructie)
- TRILUX (licht)
- Adviesbureau Tielemans (consultant infraroodverwarming)
- Gentech BV (consultant trekstructuur)
- Roodenberg Staalkabels (aannemer trekstructuur)
- E-Technics (engineer photovoltaic-panelen)
- DVP (projectmanager)
en dankzij financiële bijdragen van: