Elk jaar vraagt DDW mensen uit het ontwerpveld op te treden als pleitbezorgers van ontwerp in het algemeen en DDW in het bijzonder. Volgens Dutch Design Foundation (DDF) - de organisatie achter DDW - vertegenwoordigt het drietal ook dit jaar weer de meest hedendaagse en urgente stemmen van het ontwerpveld van nu en de toekomst. Nieuw dit jaar is dat de ambassadeurs hun positie als gevestigd ontwerper en DDW ambassadeur ook inzetten om jong talent mee te nemen in hun missie.
Marjan van Aubel
Marjan van Aubel Studio is een bekroonde innovatieve solar design praktijk die zonne-energie naar het dagelijks leven vertaalt. Zij ontwerpen voor een positieve toekomst door het combineren van duurzaamheid, design en technologie. De studio creëert blijvende verandering door middel van solar design, waarbij zonne-energie naadloos wordt geïntegreerd in onze omgevingen, gebouwen en objecten. Het doel is om zonne-energie voor iedereen toegankelijker te maken.
“Marjan van Aubel Studio is een ware pionier op het gebied van solar design en brengt dit onderwerp onder de aandacht met een urgentie die uitblinkt. Haar werk brengt innovatie, duurzaamheid, ontwerp en technologie bij elkaar. Marjan zet de ware potentie van zonne-energie op de kaart door het in haar productontwerp te integreren en toont zo wat de kracht van ontwerp kan zijn. Marjan van Aubel Studio is toonaangevend op het gebied van ontwerp en ondernemerschap, die toont de noodzaak van slimme coalities aantoont. Marjan is een voorbeeld voor toekomstige generaties: inspirerend, gedreven en ambitieus.”
Miriam van der Lubbe, Creative Head DDW
Wereldwijde energietransitie
Marjan van Aubel heeft samengewerkt met wereldwijde merken zoals Cos, Timberland en Swarovski, met als doel de wereldwijde energietransitie naar zonne-energie te versnellen. De meest opvallende werken van haar studio zijn Sunne, Current Table, Power Plant en het dak van het Nederlands Paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai. Marjan studeerde aan de Royal College of Art (Design Products MA, 2012) en de Rietveld Academie DesignLAB (BA, 2009).
Formafantasma
De Italiaanse Andrea Trimarchi en Simone Farresin pleiten sinds de oprichting in 2009 van hun studio Formafantasma voor holistisch ontwerpdenken en het creëren van waarde. Hun doel: onze gebouwde en natuurlijke omgeving beter begrijpen, faciliteren en transformeren. Formafantasma ziet overal materiële, technische en sociale mogelijkheden en houdt ervan hierover de discussie aan te gaan.
“Formafantasma maakt uniek werk, is conceptueel krachtig en maakt vaak een poëtische vertaalslag van visie naar beeldend en uitgesproken werk. Hun werk is opgenomen in collecties wereldwijd. Andrea Trimarchi en Simone Farresin zijn als geen ander in staat om vanuit hun autonoom gedachtengoed samen te werken met toonaangevende merken. Ze zijn drijvers van talentontwikkeling en schuwen niet om onderwerpen en vraagstukken met maatschappelijke urgentie aan te pakken.”
Miriam van der Lubbe, Creative Head DDW
Breed spectrum
Formafantasma werkt vanuit hun studios in Milaan (Italië) en Rotterdam (Nederland) en omarmt een breed spectrum aan typologieën en methoden, van productontwerp tot ruimtelijk ontwerp, strategische planning en ontwerpadvies. Of het nu gaat om ontwerpen in opdracht of zelfgeïnitieerde projecten; de studio besteedt altijd dezelfde zorgvuldige aandacht aan context, proces en detail. Hun portfolio wordt dan ook gekenmerkt door gedegen onderzoeksresultaten en een coherente beeldtaal.