Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Close-Up: Ketelhuisplein

27 October 2019

Cleo Goossens
Tijdens Dutch Design Week vind je projecten uit het volledige spectrum van ontwerp verspreid over meer dan 100 locaties. Drie grote locaties gecureerd door DDW zijn: Klokgebouw, VEEM en Ketelhuisplein. Hier op Ketelhuisplein draait alles om duurzame architectuur en de maatschappij.
Ketelhuisplein
© Sjoerd Eijckmans

Gelegen tussen Klokgebouw, VEEM en de andere presentaties op Strijp-S, is Ketelhuisplein het kloppende hart van DDW. Het is een plek voor ontmoeten, samenkomen en een drankje om uit te rusten. De presentaties op het plein en de verschillende paviljoens, tonen nieuwe ontwikkelingen op het gebied van architectuur en duurzaamheid. Rustig kun je er langs de presentaties slenteren. Het is een inspireerde hotspot waar van alles te zien, beleven en ervaren, voor jong en oud. Het plein is open voor iedereen, wat het een laagdrempelige bestemming maakt tijdens DDW.

Programmering DDW19

Het Ketelhuisplein is een bruisende plek waar van alles te doen en te beleven is. In de herfstzon is er van alles buiten te bekijken, maar ook als het weer wat minder is hoef je je niet te vervelen. Er is ruimte voor ontwerp, eten en muziek, grote en kleine presentaties wisselen elkaar af. Er zijn de grote paviljoens, maar ook presentaties van individuele ontwerpers. Het is ook een logistiek knooppunt en de opstapplaats van de Renault Design Rides, tourbussen en startpunt van veel tours. Zo zijn er verschillende presentaties in de gebouwen en openen vaste bewoners als YKSI en Broeinest hun deuren met een bijzondere tentoonstelling. Daarnaast zijn er verschillende restaurants en kun je een drankje of een snack als een bietenbal of Brabants worstenbroodje nemen bij de foodtrucks. Uitrusten doe je op een speciaal bankje uit boomstammen, afkomstig uit het project Stormhout van Atelier NL.

Growing Pavilion
© Oscar Vinck

Het meest in het oog springende paviljoen is het Biobasecamp. Het stervormige paviljoen staat volledig op pilaren van boomstammen, afkomstig van gekapte bomen langs de A2. Het paviljoen zelf is een ode aan houtbouw en laat zien dat hout het beton van de toekomst is. Tussen de boomstammen valt er van alles de leren over de Floriade 2022 in Amsterdam en Almere. Ook is het Brabant Living lab. Een interactieve expositie die het publiek inspireert en uitdaagt om keuzes te maken voor de toekomst van de stad.

Het growing Paviljoen is een andere opvallende verschijning. Het ronde paviljoen met een druipende huid laat meteen zien dat hier een bijzonder materiaal is gebruikt: mycelium. Het paviljoen is volledig gemaakt van bio-based materialen en laat een bijbehorende nieuwe esthetiek zien. Binnen in zijn meer bio-based ontwerpen te zien, zoals de Flax chair van Christien Meindertsma en de gras jurk van Diana Scherer.

In het paviljoen van ABN AMRO worden vier gamechangers gepresenteerd. Deze vier ontwerpers bedachten ontwerpen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de toekomst. Zoals de o.a. de Transformer tafel van ontwerper Adrianus Kundert, die juist alleen maar mooier wordt bij intensief gebruik, of de kaars gemaakt van gerecylced rioolvet door DDW ambassadeur Jalila Essaïdi.

Naast nieuwe duurzame technieken en ontwerpen wordt er op het Ketelhuisplein ook gekeken hoe de maatschappij er in de toekomst in sociaal opzicht uit gaat zien. De Embassy of Safety in een glimmende spiegelend paviljoen laat zien hoe ontwerpers een bijdrage kunnen leveren aan actuele veiligheidsvraagstukken, door middel van onderzoek en experiment. Vanuit verschillende perspectieven worden antwoorden op de brede vraag ‘Is veiligheid een recht?’ bekeken. In het What if Lab heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dit jaar urgente vraagstukken op het gebied van veiligheid centraal gesteld, die niet alleen door de overheid opgelost kunnen worden. De gewone burger is nodig om tot oplossingen te komen. Tijdens DDW worden bezoekers van het Lab uitgedacht mee te denken.