Zou je in een paar zinnen kunnen omschrijven wie jullie zijn, waar jullie vandaan komen en waarom jullie ontwerpers zijn geworden? Kortom, hoe is Rotganzen ontstaan?
Wij zijn Robin Stam, Erik Schilp en Joeri Horstink. Robin en Joeri zijn geboren en opgegroeid in Spijkenisse, de stad waar ze elkaar ook hebben leren kennen. Zij wonen en werken nu in Rotterdam. Erik is geboren in Sydney. Hij woont in Amsterdam en New York. Robin en Joeri zijn afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Robin als grafisch ontwerper en Joeri als interieurarchitect. Vlak na hun studie zijn zij samen Rotganzen begonnen om vrij werk te maken, los van opdrachtgevers. Erik werkt al jaren in de cultuur en sloot een aantal jaar geleden aan. Robin en hij waren al langere tijd bevriend en werkten al veel samen in andere projecten. Met z’n drieën bleken we precies de juiste expertises en temperamenten bij elkaar gevonden te hebben.
De rotgans dankt zijn naam aan het kenmerkende 'RROT-RROT' geluid dat hij maakt. Wat kenmerkt jullie als collectief en waar laten jullie je door inspireren?

We baseren ons werk altijd op alledaagse en herkenbare vormen en objecten. Daar spelen we vervolgens mee, geven het een verrassende twist, altijd met een knipoog naar de werkelijkheid. Vrolijk en humoristisch, met een serieuze ondertoon, niet cynisch of betweterig. We staan alle drie behoorlijk nuchter in het leven. We willen vooral mooie dingen met een kwinkslag maken.
Rotganzen bestaat als collectief uit 3 ontwerpers met alle drie een eigen expertise. Botst dat wel eens en hoe vullen jullie elkaar aan?
Het botst eigenlijk nooit. We liggen qua visie heel erg op één lijn. Als we met elkaar zijn en ideeën bespreken dan voelt dat als een soort pingpongwedstrijd waarbij de bal van de een naar de ander gaat en we razendsnel tot de essentie komen. Juist het feit dat we ook alle drie onze eigen expertise en ervaring hebben maakt dit tot een fijne en effectieve samenwerking.
Wat is het meest bijzondere of opmerkelijke werk dat jullie ooit hebben gemaakt of ontworpen?

Al ons werk is bijzonder voor ons, anders hadden we het niet gemaakt. We willen met Rotganzen vooral doen wat we leuk vinden en waar we zelf blij van worden. Op die manier voelen we ons altijd verbonden met wat we maken. Momenteel zijn we erg blij met Bouncy, ons laatste product.
Jullie staan bekend als ontwerpstudio met een voorliefde voor Pop Art. Hoe vertalen jullie Pop Art naar deze tijd?

Het popart element van Rotganzen zit ‘m vooral in het gebruik van het alledaagse en herkenbare. Net zoals Pop Art zich afzette tegen het serieuze en conceptuele karakter van sommige kunst, proberen wij de wereld een spiegel voor te houden: mooie dingen hoeven niet moeilijk, en mogen best grappig, zijn.
Samen met Gufram ontwikkelde jullie de ‘After Party’ serie. Hoe is het idee voor dit concept ontstaan?
Gufram benaderde ons om samen met hen een meubellijn te ontwerpen in combinatie met onze Quelle Fête discoballen. Ons idee was om een serie kasten en lage tafels te produceren. We hebben de kasten en tafels heel eenvoudig en zonder franje ontworpen, zodat het sokkels zouden worden waar de discoballen van afdruipen.
Vorig jaar stonden jullie met ELLE Decoration in het TQ op Strijp-T. Kunnen we jullie dit jaar weer verwachten op DDW en zo ja, wat gaan jullie laten zien?

We zijn wederom door trendwatcher Monique van der Reijden gevraagd om werk te tonen bij Elle Decoration. Ze neemt dit keer Bouncy mee. Verder zijn we vooral druk bezig met de productie van nieuw werk voor Design Miami en een aantal grote projecten in Azië.


Als jullie één iemand in de wereld zou kunnen kiezen om mee samen te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper of iemand anders), wie zou dat zijn en waarom?

Rem Koolhaas stond altijd hoog op het lijstje. We zijn nu al een tijdje bezig met een groot object voor op een nieuw hotel van OMA, dus die kunnen we afstrepen. Verder, Maurizio Cattelan. Die willen we best helpen met een nieuwe toiletpot.


Wat zouden jullie graag nog willen bereiken met jullie werk?

Wij willen vooral plezier hebben met het ontwerpen en maken van ons werk, en er bijzondere projecten mee ontwikkelen. We doen steeds meer grotere installaties en dat bevalt prima. Hoe groter, hoe beter.
Wat zouden jullie aanstormende jonge ontwerpers willen meegeven?

Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Openstaan voor inhoudelijke feedback, maar niet te veel opzij kijken naar anderen. Doe vooral je eigen ding. En maak een beetje plezier. 


Hebben jullie nog nieuws dat jullie zouden willen delen met de DDW-community?

Het meeste nieuws staat al in dit interview, maar we bestaan dit jaar tien jaar. We vieren dat binnenkort met een feestje en later dit jaar met de lancering van een mooie jubileumlamp.
Hey ontwerper! Wil jij ook gefeatured worden op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!