Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Smart applicaties voor inclusiviteit én duurzaamheid

22 November 2018

Enrichers - Max Kneefel
Dutch Design Week presenteert dit jaar 8 designtrends die de belangrijkste ontwikkelingen markeren binnen het ontwerpveld. De zevende trend staat in het teken van Smart Living.
Seb
© Seb

De macht terug naar de consument

Vier Experience Design Master studenten van de TU Delft sloegen armen ineen en gingen aan de slag met een applicatie die in onze toekomst het energieverbruik van al onze apparaten in kaart brengt en monitort. ‘Seb’ het energie managementsysteem van de dag van morgen: een platform dat voor een verschuiving zorgt van gecentraliseerde energie naar gedecentraliseerde energie. De TU studenten zijn van mening dat we kunnen leven in zelfvoorzienende gemeenschappen waarbij energieprijzen fluctueren door gemeenschappelijk gebruik. Dit door middel van apparaten die energie genereren en ons energieverbruik monitoren. Binnen dit platform is elke gebruiker zowel producent als consument. Door als consumenten samen te werken ligt er minder afhankelijkheid bij grote corporaties. Bovendien wil Seb het milieuaspect van energie aankaarten. Dit platform stimuleert dan ook zonne-energie.

Een ander product dat consumenten in staat stelt zelf verbruik te monitoren is: Aquadigital van designstudio Van Berlo. Ondanks de verwachting dat slimme meters het verbruik van water zouden reduceren, blijkt dit niet het geval. Met name ook omdat het verbruik van water slechts één keer per jaar gecontroleerd wordt. Hier bedacht VanBerlo studio iets op, namelijk het geven van realtime feedback en de bijbehorende statistieken zo vorm te geven dat eenieder het begrijpt. Daarbij levert Aquadigital een dashboard dat aangesloten kan worden op analoge watermeters. Met Aquadigital is de watermeter in een handomdraai ‘smart’. Een oplossing om het consumptiegedrag van water substantieel te veranderen. 

Tik-Tik
© Simon Dogger

Technologie voor inclusiviteit

Simon Dogger gooide vorig jaar al hoge ogen met zijn project Emotion Whisperer waarbij een app en een bril met elkaar in verbinding werden bracht en waardoor emoties voor slechtzienden mensen vertaald konden worden naar voelbare en hoorbare signalen. Dat hij zijn pad naar meer inclusieve apparaten voortzette werd met zijn deelname dit jaar ook duidelijk. ‘Hoe kunnen we slimme apparaten en technologie inzetten om meer gelijkheid te brengen binnen de publieke ruimte?’ leek de centrale vraag te zijn. Zo introduceerde hij Tik-Tik, een inclusive indoor navigation app. Deze app maakt het voor gebruikers met diverse soorten beperkingen mogelijk om informatie te ontvangen over de toegang van het gebouw en hoe deze het makkelijkst te betreden is.

Play video

Producten als verbeteraars van je gemoedstoestand

Een andere reden om technologie in te zetten is het verrijken van de omgeving om de gemoedstoestand van gebruikers te verbeteren. Sinds 2015 is het ontwerperscollectief Enrichers bezig met het ontwikkelen van een volwaardige meubelcollectie die dit beoogt te realiseren. Zo ontwikkelde ze het Macaron wiebelkussen waarop DDW-bezoekers samen kunnen deinzen alsof ze zich op een schip begeven. Ook konden ze ervaren hoe het is om op water te lopen met behulp van de Floatile watervloer. De werkwijze van Enrichers bestaat uit een nauw samenwerkingsverband met neurowetenschappers waarbij voortdurend getest wordt wat het effect is op het gevoel van mensen. Een reeks producten die het ontwerperscollectief ontwierp voor de NS verbeterden volgens onderzoekers van de University of Cambridge de gemoedstoestand van 40% van de gebruikers. Hoe lang dit effect voortduurt is niet bekend.    

De mogelijkheden van de verbinding tussen technologie en design zijn eindeloos. Althans, dat is wat we zien in deze cross-disciplinaire samenwerkingen. Het optimisme waar de designers voor staan en de zoektocht naar de mogelijkheden van technologie, sluiten naadloos aan bij de missie van DDW. Dit vanwege de overtuiging dat samenwerken de sleutel is naar een betere leefomgeving. En het bewijs ligt er.

Play video