Ideeën voor een watervriendelijke stad
Een Waterzuiverende Kas, regenwaterbier en een Turritap die water uit de kraan natuurgetrouw laat wervelen zodat het nog lekkerder wordt. Dat zijn een paar van de innovaties die bezoekers van de Water Ambassade in de kerk van AtelierNL aan de Bergmannstraat tegenkomen. De Water Ambassade is een platform voor watergerelateerde innovatie, waar mensen kennis kunnen delen, elkaar inspireren en samen betekenisvolle innovaties versnellen.
Door in een vroeg stadium de koppeling te maken tussen designers, overheid, kennis- en onderzoeksinstellingen, bedrijven en eindgebruikers ontstaat een creatieve Water Hub, waar met een toekomstgerichte blik wordt samengewerkt aan een duurzame, watervriendelijke samenleving.
Constructieve interferentie
Ontwerpers kunnen, met hun brede, grensverleggende manier van kijken en hun aanstekelijk positivisme een grote rol spelen bij het aanpakken van de steeds urgenter wordende maatschappelijke vraagstukken rondom klimaatverandering en toenemende verstedelijking.
‘Bij de Water Ambassade laten overheden en kennisinstellingen tijdens de DDW zien wat de belangrijkste vraagstukken zijn en waar de kansen voor verbetering en vernieuwing liggen’, zegt Anouk van der Poll, eigenaar van VanderPolloffice en curator van de Water Ambassade. ‘Ontwerpers gebruiken de Water Ambassade om hun ideeën, producten en systemen te tonen die als mogelijke oplossingsrichtingen kunnen dienen. Zo ontstaat een wisselwerking, een ‘constructieve interferentie’, die zorgt dat ideeën, talenten en expertise elkaar gaan versterken. Laten we elkaar prikkelen, inspireren en stimuleren.’
"Bij de Water Ambassade laten overheden en kennisinstellingen tijdens de DDW zien wat de belangrijkste vraagstukken zijn en waar de kansen voor verbetering en vernieuwing liggen." Anouk van der Poll, eigenaar van VanderPolloffice en curator van de Water Ambassade
Twee thema’s
Het programma van de Water Ambassade concentreert zich op twee thema’s: Water Sensitive Urban Design (Water in de stad) en Nature Based Solutions (De waarde en kracht van water zelf).
Water Sensitive Urban Design
Met steeds meer stedelijke bewoners en steeds verder uitdijende steden is de omgang met water in de stad een steeds actueler thema. Vandaar dat de Water Ambassade tijdens de DDW de hoofdfocus legt op water in de stad. Uitgangspunt daarbij is de vraag: Hoe kunnen we van Eindhoven een watersensitieve stad maken, voorbereid op de uitdagingen die groeiende verstedelijking en klimaatverandering stellen?
‘Deze vraagstelling komt voort uit het systeem voor stedelijk waterbeheer dat Water Sensitive Urban Design wordt genoemd’, zegt Van der Poll. ‘Deze aanpak wordt wereldwijd beschouwd als een zeer doeltreffende oplossing voor het aanpakken van problemen rondom verstedelijking en klimaatverandering, zoals regenwaterproblemen en hitte-eilanden, de plekken in de stad die extra opwarmen door te veel aan beton en gebrek aan groen.’
De benadering zet in op vermindering van waterverbruik, het opvangen, reinigen en recyclen van regenwater en het aanleggen van duurzame drainagesystemen. In de watersensitieve stad wordt regenwater niet langer rechtstreeks naar de riolering geleid, maar opgevangen en vertraagd door groendaken, regenpoorten, waterpleinen en vijvers. Dit sluit aan bij de groenere stads- en infrastructuuragenda’s, die steden duurzamer en leefbaarder moeten maken.
Projecten
Tijdens DDW tonen de Gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel en verschillende ontwerpers en ontwerpbureaus concrete projecten waaraan wordt gewerkt om van Eindhoven een Water Sensitive City te maken. Ook benoemen zij waar nog uitdagingen liggen en verbeteringen mogelijk zijn.
Ontwerplab
Rain(a)Way
Reststromen
Nature Based Solutions
De tweede focus tijdens de DDW ligt op het water zelf, op de schoonheid en de kracht ervan en wat we daaraan kunnen ontlenen. Van der Poll: ‘Nature Based Solutions zijn ideeën en oplossingen die geïnspireerd zijn op de natuur, ook wel aangeduid met de term biomimicry. Hier kijken we naar wat de natuur ons kan leren over hoe we kunnen omgaan met de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt. Vragen die daarbij opkomen zijn bijvoorbeeld: Wat is water eigenlijk? Hoe kunnen we water nog beter benutten? En hoe kunnen we oplossingen vinden voor de hedendaagse waterproblematiek door naar de natuurlijke werking van water te kijken?’ Tijdens de DDW toont Waterschap De Dommel twee vernieuwende waterprojecten:Â
FishFlowForm
Het wezenlijke van water
Verspreid door de kerk belicht de sub-tentoonstelling ‘Het wezenlijke van water’ allerlei verrassende eigenschappen van water. Het gaat daarin onder meer over vitaal water, water als informatiedrager, de structuur van water, de vierde fase van water, vortices, waterklank-beelden, het zelfreinigend vermogen van water en het geheugen van water. De tentoonstelling vergroot het bewustzijn over de betekenis van water door water te ervaren, te proeven en te testen.
Zo kunnen bezoekers Joris Hoebe’s Rainbeer, bier gemaakt van regenwater, proeven of een glaasje muntthee drinken, gezet met water uit de SEMiLLA Sanitation Hub van Peter Scheer. Deze afvalwaterzuiveringsinstallatie gebruikt geavanceerde ruimtetechnologie om sanitair afvalwater om te zetten in schoon water en voedingsstoffen voor voedselproductie.
Ook mag het publiek vertellen of het verschil waarneemt tussen kraanwater en kraanwater dat door een Turritap stroomt. De Turritap is een door Cees Kamp ontworpen ingenieuze tuit, die kraanwater verlevendigt. Door de natuurlijke werveling van water in bergbeekjes na te bootsen wordt kraanwater ‘verdraaid lekker water’, zacht, fris en tintelend als bergwater.
Komt dat proeven.
You also might be interested in this Design Route?